Air Tech Solutions: Echipamente pneumatice industriale

Ce este aerul comprimat

Ce este aerul comprimat?


Aerul este un amestec de gaze, ceea ce inseamna ca este format din mai multe gaze. In primul rand, acestea sunt azot (78%) si oxigen (21%). Este format din diferite molecule de aer care au fiecare o anumita cantitate de energie cinetica.

Temperatura aerului este direct proportionala cu energia cinetica medie a acestor molecule. Aceasta inseamna ca temperatura aerului va fi ridicata daca energia cinetica medie este mare (iar moleculele de aer se misca mai repede). Temperatura va fi scazuta atunci cand energia cinetica este mica.

Comprimarea aerului face ca moleculele sa se miste mai rapid,  ducand la cresterea temperaturii. Acest fenomen se numeste „caldura de compresie”. Comprimarea aerului este literalmente pentru a-l forta intr-un spatiu mai mic si ca urmare a apropierii moleculelor unul de celalalt.

Energia care se elibereaza atunci cand face acest lucru este egala cu energia necesara pentru a forta aerul in spatiul mai mic. Cu alte cuvinte, stocheaza energia destinata utilizarii viitoare.


De ce folosim aer comprimat?

Unul dintre cele mai importante motive pentru utilizarea compresiunii de aer in loc de electricitate este siguranta. In aplicatiile in care echipamentele sunt supraincarcate, echipamentul electric prezinta un pericol pentru siguranta.

Socurile electrice sau incendiile por provoca daune materiale sau ranirea personalului. Aerul comprimat si instrumentele pneumatice pot fi utilizate in multe conditii, cum ar fi pe podele umede sau in zone cu umiditate ridicata.

In al doilea rand, aerul comprimat este mai flexibil  fiind  mai usor de utilizat in zone indepartate precum minele si santierele. Instrumentele cu aer  pot functiona in conditii de temperatura scazuta si au avantajul vitezei variabile si al. Presiunii controlabile

Instrumentele alimentate cu aer comprimat sunt, de asemenea, mai  usor de transportat. Pot fi fabricate cu materiale care le fac usoare si mai ergonomice; echilibrand astfel costul aerului cu costul fortei de munca datorita oboselii reduse a lucratorilor atunci cand utilizeaza scule pneumatic

Stiati ca aerul comprimat este privit ca a patra utilitate. Desigur, cu totii folosim probabil primele trei din viata noastra de zi cu zi: apa, electricitate si gaz. Cu toate acestea, datorita utilizarii sale omniprezente, aerul comprimat este considerat a patra utilitate pentru intreprinderile mici si pentru intreprinderile mari.

Sistemele de aer comprimat sunt mai fiabile. Cand trebuie sa lucrati cu un instrument fiabil, atunci un sistem de aer comprimat va fi cea mai buna optiune.

Acest lucru asigura durabilitatea sa si reduce sansele de esec al sistemului. Este mai sigur, deoarece aerul comprimat nu ar soca pe nimeni. Chiar si in locuri unde exista apa, veti putea totusi sa lucrati fara nicio ingrijorare

Instrumentele  pneumatice sunt foarte usor de controlat. Au un grad ridicat de precizie si eficienta, Iar utilizarea unui instrument comprimat cu aer va va permite sa efectuati lucrarile intr-o perioada scurta de timp.